Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker
Het onderzoek is in de vorm van een uitstrijkje. Het uitstrijkje wordt in het laboratorium onderzocht op de aanwezigheid van het hoog risico humaan papillomavirus (HPV). Zit er HPV in het uitstrijkje? Dan wordt het uitstrijkje meteen beoordeeld op afwijkende cellen. HPV is het virus dat op lange termijn baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Bijna altijd ruimt het lichaam het virus zelf op. Soms lukt dit niet. Dan kunnen afwijkende cellen ontstaan. Dit kan na lange tijd leiden tot baarmoederhalskanker.
Door deze nieuwe manier van testen is het eerder duidelijk of vrouwen risico lopen op baarmoederhalskanker. Ook is er de mogelijkheid een zelfafnameset aan te vragen.
Meer informatie vindt u op de website van Bevolkingsonderzoek Zuid-West
Bevolkingsonderzoek borstkanker
Alle vrouwen van 50 tot en met 75 jaar krijgen elke 2 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Bij dit onderzoek worden röntgenfoto’s van de borsten gemaakt. Zo kunnen we eerder ontdekken of iemand borstkanker heeft. Als borstkanker vroeg wordt opgespoord, is de kans groter dat behandeling succes heeft.
Uitnodiging
U krijgt een uitnodiging als het onderzoekscentrum bij in de buurt staat.
U ontvangt de eerste uitnodiging op uw 50e, 51e of 52e. Dat is afhankelijk van de route en planning van het onderzoekscentrum. Tot het jaar waarin u 76 wordt, ontvangt u elke 2 jaar een uitnodiging.
Bij klachten naar de huisarts
Het bevolkingsonderzoek borstkanker is voor vrouwen die géén klachten hebben aan hun borsten. Heeft u klachten of merkt u veranderingen aan uw borsten? Neem dan altijd contact op met uw huisarts. Wacht niet op de uitnodiging van het bevolkingsonderzoek borstkanker.
Bevolkingsonderzoek darmkanker
Ieder jaar ontvangen mannen en vrouwen uit een aantal geboortejaren een uitnodiging om deel te nemen. Eenmaal uitgenodigd, volgt iedere twee jaar een nieuwe uitnodiging.
Uitnodiging
Het bevolkingsonderzoek darmkanker is voor mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar. Bij het bevolkingsonderzoek darmkanker wordt gekeken of er bloed in de ontlasting zit. Bloed in de ontlasting kan een teken zijn van darmkanker. Als darmkanker in een vroeg stadium wordt ontdekt, is de kans op een succesvolle behandeling groter.